Coğrafi Yapısı ve Konumu

Yıldız, İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Kızılırmak bölümünde yer alan Sivas iline bağlı bir kasabadır. Beldemiz kapladığı alan bakımından geniş arazilere sahiptir. Ortalama yükselti 1000 metrenin üzerindedir, yüksek ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Bölgede Kuzey Anadolu sıradağlarının uzantısı olan Köse Dağlarının başlangıcı sayılan 2557 metre yükseltili Yıldız Dağı bulunur.


Yıldız Beldesi ” Akşehir-i viran Yıldız ” Değirmenaltı Eski Yerleşim Yeri ve Şelalesi;


Yıldız Beldemiz arazi sınırları içerisinde kalan ve beldemizin eski yerleşim alanı olduğu sanılan değirmenaltı mevki eski yerleşim alanı beldemize yürüme mesafesinde ve Sivas Şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta, kendini tamamen dış dünyadan saklamış, yeşilin binbir türünün görülebildiği, şelale ve mağaraların doğal bir kompozisyon oluşturduğu masalsı bir diyardır. Yapılan incelemeler sonucunda bu mevkiden toplanan seramik parçalarından kaya içi ve kaya altı mağara yerleşimlerinin Bizans, Frig, Erken Çağ ve Kalkolitik dönemlerde olduğu anlaşılmıştır. Günübirlik ziyaretler ve kampçılık faaliyetleri için mükemmel bir alan teşkil etmektedir.


Komşu köyler;


Yıldız Beldemize; Yakupoğlan, Yusufoğlan, Sarıyar, Kargın, Kuzören, Akören,Gökkaya, Gaziköy, Olukman, Gümüşdere, Kurtlapa komşu köylerimizdir.


DAĞLARI VE OVALARI;


Yıldız Dağı

Yıldızeli İlçesinin kuzeydoğusunda bulunan ve sönmüş volkanik dağı olan Yıldız Dağı, 2552 m yükseklikle en önemli yükseltilerindendir.


Yıldız Dağı, Sivas ili sınırları içerisinde yer alan 2552 metre yükseklikte sönmüş volkanik bir dağdır. Geniş bir düzlük ortasında aniden yükselen ve heybetli görüntüsüyle şiirlere, türkülere ve efsanelere konu olmuştur. Yıldızeli ilçesi (Eski adı Yenihan) de adını bu dağdan almıştır. Yıldız Dağının zirvesinde (2552m)Hitit dönemine ait olduğu düşünülen kale kalıntıları yer almaktadır.


Yıldız Irmağı

Yıldız Dağı’nın yamaçlarından doğan Yıldız Irmağı Kızılırmak’a katılan başlıca akarsuyudur. Yıldız Irmağının üzerine Sulama amaçlı bir gölet yapılmıştır.


Yıldız Göleti


Bitki Örtüsü

Yıldız ve çevresinde bitki örtüsü olarak çoğunlukla bozkır bitki topluluğu hâkimdir. Tarla arazisi dışında çayır ve otlak araziler geniş yer tutar. Sulanabilen yerler ile ırmak ve dere kenarlarında söğüt ve kavak yetiştirilmektedir.


İklimi

Karasal iklim karakterine sahip olan Yıldız’da, yağışlar sonbahar, kış ve ilkbahar aylarına rastlamaktadır. Yaz mevsimi kısa süreli olup, kışları sert ve soğuktur. Kışları sıcaklığın çok düşük olması nedeniyle kar bazen aylarca kalkmaz. Yağmur, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. İlkbaharda görülen yağışlar, öğleden sonra yağan kırkikindi yağışları şeklindedir. Yaz ve kış mevsimi arasında sıcaklık farkı fazla olduğu gibi, gece ve gündüz arasında da sıcaklık farklılıkları görülmektedir.